Slash
Facebook HQ Designed Through Facebook Platform

Employees of Facebook recently moved into their new home at the Stanford Research Park. Prior to that, workers for the social networking site were...

Dave Pinter
Dave Pinter on July 28, 2009. @DavePinter

The design takes its inspiration from the patchwork nature of Facebook users and employees, bringing together seemingly disparate elements to form a cohesive pattern and using color and interior spacing to create neighborhoods within the open plan space. The company’s executives sit in central areas, accessible to all employees. Large lounges and open spaces provide venues for the community to come together. A kitchen and café continue Facebook’s tradition of providing gourmet meals to staff at all hours, while drinks and snacks are available at micro-kitchens throughout the headquarters.

Reflecting employees’ desire for a green headquarters, the facility is the first commercial project completed under Palo Alto’s 2008 Green Building Ordinance, making extensive use of existing architectural features, recycling millwork from the original lab, and repurposing industrial components for post-industrial use. Other sustainable features include high recycled-content carpet and energy-efficient lighting.

The design goal for the new facility was to maintain the history and raw aesthetic of the building and create a fun dynamic appropriate for the company’s youthful staff. Many walls and spaces are left unfinished: employees are encouraged to write on the walls, add artwork, and move furniture as needed, allowing the building to evolve continuously.

A bright orange industrial crane, left over from the building’s previous user, was repurposed by San Francisco sculptor Oliver DiCicco to support a table surface from its heavyweight hoist, offering maximum maneuverability. Referencing the industrial aesthetic of the building, a felt canopy spreads up one wall and onto the ceiling, defining a central meeting area that can double as an impromptu auditorium. Mounted on threaded rods of varying length to achieve an undulating effect, the canopy absorbs sound and is penetrated at intervals by overhead lighting.

[images via Studio O+A | Cesar Rubio & Jasper Sanidad]

Thinking...