The Lookout is a structure that was designed and built by architecture students of Strathclyde University in Glasgow.

Architecture students from the Strathclyde University in Glasgow have designed a cabin with an exterior that is covered in mirrors, allowing it to blend into its environment.

The small mirrored cabin, which they called The Lookout, was designed and built by Strathclyde University students Angus Ritchie and Daniel Tyler in a Scottish national park, the Loch Lomond and Trossachs National Park. The two students created the cabin for their Advanced Architectural Design thesis in their final year of studies at the university.

The two students built the wood-framed mirrored cabin with a budget of £5,000 or roughly $8,400. The students created a timber frame structure with mirrored stainless steel laminated onto birch ply sheets which were then attached to the exterior surfaces of the cabin. The Lookout was mostly constructed and assembled off-site and transported to the chosen location in the park.

The resulting cabin is basically a cube-shaped structure and has one corner that is carved open and allows views of a nearby loch. That part of the cabin has a seat made for two and is lined with slatted Frake Hardwood in a style that the creators describe as “Japanese style.” A wood-clad window on the rear wall of the seating area lets people see another kind of view from the cabin. A seat for one is housed in another part of the cabin.

Because of its design and the mirrored exterior surfaces, the cabin provides visitors with different views of the surroundings depending on whether they are sitting down, standing or looking through the window. The exposed edges of the wooden panels frame the views reflected on the mirrored surfaces. The mirrored exterior allows the cabin to almost disappear into its surroundings when viewed from a distance and appear gradually as people get closer and closer to the place.

The students built the cabin as part of the Scottish Scenic Routes initiative, which is a government-funded program. The Lookout project also received some sponsorship from MAKlab, Russwood and Gillrick Metalwork.

View more images of the project below.

Strathclyde University

[h/t] Dezeen

Images: ProcessCraft

Quantcast