MVRDV designs a remarkable house perched on the edge of a hill.

When many architects see a hill, the automatic reaction is not necessarily to use such uneven landscape as site for a building. Not so for MVRDV. Seeking to work in harmony with the natural landscape, the design firm created the “Balancing Barn,” a summer home that precariously balances on the edge of a slope:

At the midpoint the Barn starts to cantilever over the descending slope, a balancing act made possible by the rigid structure of the building, resulting in 50% of the barn being in free space. The structure balances on a central concrete core, with the section that sits on the ground constructed from heavier materials than the cantilevered section. The long sides of the structure are well concealed by trees, offering privacy inside and around the Barn.

READ THIS ARTICLE FOR $15
$15 provides access to this article and every case-study, interview, and analysis piece that we publish for the next 30 days. Our Premium Subscription also provides access to a database of over 100,000 articles on innovation in brand, customer, and retail experience.
Already a subscriber? Log in