Architects created The Long Drop outhouse using materials found in the surrounding area and created a waste chamber that sits farther away from users

Invisible Studio, an architecture practice founded by Piers Taylor in the UK, wanted to twist the ways they used the restroom and created a composting toilet system called The Long Drop. The project was constructed using scavenged materials.

Its name was given to it because the toilet is a ways up from the chamber where all the waste sits. With a long ways down an exhaust fan pointed down to prevent any odor from rising, the studio was able to nullify the awful aromas native to outhouses. Located to the side of the chamber is a ventilation system where the smell can exit into the forest nearby.

READ THIS ARTICLE FOR $15
$15 provides access to this article and every case-study, interview, and analysis piece that we publish for the next 30 days. Our Premium Subscription also provides access to a database of over 100,000 articles on innovation in brand, customer, and retail experience.
Already a subscriber? Log in